Vanavedessä - Suomen Poikien Tarina

ENSI-ILTA: 24.2.2023
GENRE: Dokumentti, sota
KESTO: 1 h 14 min
OHJAUS: H. Nõmm

ESITYKSET:
pe 24.2. klo 15:00
ma 13.3. klo 15:00
ti 14.3. klo 18:00

Vanavedessä / Kiiluvees ( Suomen Poikien Tarina)

Dokumenttielokuva on syntynyt Taimi Komulaisen aloitteesta ja kunnianosoituksena virolaisille vapaaehtoisille, jotka taistelivat maamme vapauden ja Viron kunnian puolesta sodissamme 1939-1945. Kaikkiaan Suomen-poikia taisteli puolustusvoimiemme eri puolustushaaroissa lähes 3 400, joista valtaosa JR 200:ssa. Elokuva sisältää useita Suomen-poikien ja heidän omaistensa haastatteluja, joihin sisältyy kattava kerronta alkaen Suomen-poikien päätöksestä liittyä Suomen puolustusvoimiin jatkuen aina heidän sotien jälkeisiin vaiheisiinsa. Osa näistä tarinoista kuullaan ensimmäistä kertaa vasta nyt.

Dokumentti sisältää useita Suomen-poikien ja heidan omaistensa haastatteluja. Esimerkiksi Oliver Tamsalu avaa koskettavasti sitä, millaista oli ns. Tsekin helvetissä, johon osa Viroon palanneista ja saksalaisten kanssa perääntyneistä joutui. Kertomus on karmealla tavalla ajankohtainen Ukrainan sodan vuoksi. Haastateltavat kuvaavat myös, millaista oli olla valtiovihollisen kirjoissa neuvostovallan aikana. Idean Suomen-pojille omistetusta elokuvasta Komulainen sai omalta kotipihaltaan
Kuhmosta.

– Löysin vanhasta piharakennuksesta laatikon, jossa oli sodanaikaisia kirjeita. Kirjeet oli saanut virolainen Heino Soosalu, joka oli Suomen-poika, ja onnistunut päasemäan asumaan Suomeen.

Kohtalon oikusta Soosalu oli kotoisin samalta seudulta Rakveren läheltä kuin Taimikin. Kirjeiden kautta alkoi avautua tarina, joka peilasi myös Komulaisen omaa suhdetta kahteen kotimaahansa ja koti-ikävän tunteita.

Elokuva sai ensi-iltansa Tallinnassa kesäkuun alussa. Sen on ohjannut Henri Nomm, tuottanut Taimi Komulainen ja toimittanut Taisto-Kalevi Raudalainen. Musiikin elokuvaan on tehnyt Sakari Kukko.